Dorpsbelangen Noordhorn
Welkom in Noordhorn > Activiteiten > Activiteiten 2008 > Zeepkistenrace 2008

Zeepkistenrace 2008

Noordhorn – zeepkistenrace

 

Inventief, origineel en sportief! Zo kun je de vierde strijd om de Zeepkistenbokaal van Noordhorn en omstreken op vrijdagavond 29 augustus classificeren. Wat een geweldig spektakel. Een mooie avond, met af en toe een dreigende lucht die de spanning op en boven de helling er in hield.

Ondanks het grote aantal deelnemers werden er toch twee manches verreden. Zeker 200 mensen stonden langs het 160 meter lange parcours in de Langestraat de deelnemers toe te juichen. En het bleef spannend, tot ver in de tweede manche. Marloes Veenstra en Lindsay Buisman moesten hun titel verdedigen en streden om het behouden van de wisselbokaal. Peter Veenstra en Koen Teodorie kwamen in de buurt, maar na twee manches bleken de meiden toch te snel, 36 seconden! Jawel, voor maar liefst de derde keer en dus de trotse bezitters van de wisselbokaal! Met de belofte volgend jaar weer mee te doen met een nieuwe zeepkist! Een gedeelde tweede plaats was voor Geert Heller in zijn ‘olievat’ en voor Roel en Sander Kooistra in de ‘zijspan’. Geert reed soepeltjes op de eindstreep af in zijn roodverlichte olievat, Roel en Sander zaten daarentegen compleet dubbelgevouwen in de zijspan om de tijd van Roel te breken. Het bleef echter over twee manches een exact gelijke eindtijd, 37 seconden!

De pechprijs, uitgereikt door Pierre, ging naar Koen Teodorie: zijn manager was vergeten de banden op te pompen en hij stond dan ook na 23 meter 80 stil! De originaliteitprijzen gingen dit jaar naar: 3e prijs het A-team; met Niek, Jasper en Gert, die in een prachtige tank zaten. De tweede prijs ging naar de piratenboot van Rik Wouters. Beide zeepkisten werden vooral beloond door de details die er op gemonteerd waren. De eerste prijs was voor de Wipkar van Tjeerd Leistra. Deze reusachtige ‘zeepkist’ leek op een soort stoomwals, helemaal, inclusief de wielen!, van hout gemaakt.

Ook de rokende sigaret van Kevin Bolhuis mag niet ongenoemd blijven. Hij viel niet in de prijzen, maar het was weer een waar kunststukje waar hij mee aan kwam zetten.

Het was wederom een geslaagde avond, mede dankzij de helling en de heftruck van Fokke Veenstra, Nico Vermuë en onze vaste spreekstalmeester Hendrik-Jan Achterhof. Wat kan die man praten! Tot volgend jaar.

 

*********

 

 

ZEEPKISTENRACE EXTRA ACTIVITEIT LICHTWEEK!

 

Dit jaar niet op de zaterdag maar op vrijdag 29 augustus 2008 is weer de jaarlijks terugkerende strijd om de gewilde Zeepkistenbokaal van Noordhorn en omstreken. Gezien de grote animo bij de races, onder de deelnemers als ook bij het publiek, is het waarschijnlijk voor vele lezers bijna overbodig alles weer te vertellen.
Maar toch ….. voor de mensen die voorgaande jaren niet meededen een uitnodiging om dit jaar mee te doen. Het (samen) maken van een zeepkist en het meedoen aan de race brengt uit ervaring heel veel plezier met zich mee!

 

Wat is de zeepkistenrace?

Er wordt 29 augustus gestart vanaf een podium ter hoogte van Paluno met de bedoeling in een zeepkist, de naam zegt het al, zover mogelijk te komen in de richting van de molen “Fortuna”. Dit lijkt erg gemakkelijk, maar er zijn wat regels. De finishlijn van de race ligt ter hoogte van Café Welgelegen. Mocht je de finish bereiken, dan geldt de snelste tijd. Bij de finish wordt de tijd stopgezet zodra de voorwielen van de zeepkist de finishlijn passeren.

Er zijn prijzen voor de overallwinnaar, de origineelste zeepkist en eventueel een pechprijs.

 

Waar moet een zeepkist aan voldoen?

De zeepkist mag geen aandrijving hebben, dus geen pedalen, laat staan een motor. Aandrijving mag dus niet, maar een rem is wel verplicht. De zeepkist moet zelf gemaakt zijn, waarbij de ontwerper, de bouwer en de coureur niet één en dezelfde persoon hoeft te zijn. Misschien is het mogelijk om een Noordhorner ondernemer te benaderen voor het sponsoren van de zeepkist of dat een ondernemer zelf mee gaat doen en reclame mag natuurlijk. In principe mogen alle materialen worden gebruikt, maar denk wel aan de veiligheid van de coureur en het publiek!

Nu wordt het ook duidelijk waarom wij weer vroegtijdig de zeepkistenrace aankondigen. Het kost best veel tijd een mooie zeepkist te bouwen. De zeepkist wordt door een deskundige jury vooraf gekeurd, waarbij wordt gelet op de deugdelijkheid van de zeepkist. Het dragen van een helm tijdens de manche(s) is voor je eigen veiligheid verplicht.

 

Aanmelden

Natuurlijk hoopt de organisatie dat de winnaars van vorig jaar hun titel verdedigen, dat de mensen die niet gewonnen hebben dit jaar zullen proberen te winnen en dat vele nieuwe deelnemers zich zullen melden. Aanmelden kan voor 29 augustus a.s. bij Nico Vermuë (tel.: 502383) en bij Hendrik Jan Achterhof (tel.: 528272).

 

De race

Deelnemers moeten zich 29 augustus melden om 18.30 uur bij de start voor de verplichte keuring van de zeepkist. De start van de race is om 19.00 uur. De zeepkistenrace is een wedstrijd, maar deelnemen blijft misschien toch belangrijker dan winnen! De organisatie is afhankelijk van het aantal deelnemers. Zijn er weinig deelnemers dan worden meerdere manches gereden, zijn er veel deelnemers dan wordt maar één manche verreden.

 

We hopen op een gezellig en sportief evenement. Voor een ieders veiligheid verzoekt de organisatie hierbij het publiek goed aan de kant (op de stoep) te blijven gedurende de race en ook het meerennen met de deelnemers gedurende de race wordt afgeraden. De bewoners van het parcoursgedeelte van de Langestraat willen wij vragen om er een extra feestelijk geheel van te maken. Wij hopen dat u allen komt meedoen of komt kijken en aanmoedigen!

 

De organisatie.

Submenu