Dorpsbelangen Noordhorn
Welkom in Noordhorn > Jaarmarkt 2017 > Jaarmarkt 9 mei 2015

Jaarmarkt 9 mei 2015

Kleintje Slag en Oldtimers op jaarmarkt

Noordhorn werd afgelopen weekend ingenomen door een groep soldaten . Het bleek te gaan om een verkennerseenheid van  de Staatse troepen, door  legeraanvoerder Graaf Willem Lodewijk en Kapitein Norrits reeds vooruit gestuurd om poolshoogte te nemen. De bedoeling is om op 29 en 30 augustus opnieuw slag te leveren bij Noordhorn, in de hoop op een betere afloop van de strijd dan de Slag bij Noordhorn in 1581, waar 2000 soldaten het leven lieten en de troepen het vege lijf moesten redden door te vluchten naar de Bomsterschans te Niezijl .

De soldaten sloegen hun kamp op bij het dorpshuis aan de Noorderweg, om hun vermoeide ledematen rust te geven en nieuwe krachten te verzamelen voor de komende dagen. Nu werd dit weekend net een Jaarmarkt georganiseerd in het dorp. De volgende ochtend werden ze dan ook al vroeg ontdekt door twee dames die de standhouders voor de markt hun plek moesten wijzen. Eenmaal van de schrik bekomen bleken de partijen het wel met elkaar te kunnen vinden en werd besloten om samen op te trekken in de strijd.

De troepen werden al vlot versterkt door allerlei Oldtimer voertuigen;  van klassieke legerwagens, tractoren, personenauto’s tot vrachtwagens. Ook werd de luchtbrigade van de vereniging Wynpûst ingeschakeld om het gebied in kaart te brengen met behulp van vliegers.

Rob Schuur, voorzitter van de dorpsvereniging,  beklonk de samenwerking door het eerste kanonschot te lossen. Het  toestromende publiek  werd al ras geronseld als piekenier en voetsoldaat. Vervolgens marcheerden de soldaten in colonne naar de Molen Fortuna om daar de molenaars Hekker en Schouten hun trouw te bezweren.

Moe maar tevreden keerden de soldaten terug naar hun kampement, in het volle vertrouwen in een goede afloop van de strijd in augustus. 


Submenu