Winter 2010-2011

 

Wat een plaatje. Net als vorig jaar wederom een witte kerstvakantie. Voor sommigen overlast: gladheid, de deur niet uit, natte voeten etc. Voor weer anderen staat dit gelijk aan gezelligheid: buitenspelen, rode wangen, vogeltjes rondom je huis, hangend aan de vetbollen in de tuin. ’s Morgens vroeg voetstappen in de sneeuw en met kinderen op zoek van wie de andere pootjes zijn. Een vogel, een poes, een hond, een sneeuwhaas?

Zoals ieder jaar een prachtige kerstgroet van de Handelsvereniging Fortuna aan de entree van ons dorp. Dit jaar in samenwerking met de lokale kunstenares: Antoinette Burgler. Gelukkig is in het Torenhof een zoutbak geplaatst, daar wordt goed voor elkaar gezorgd. De paadjes zien er meestal keurig uit.

’s Nachts een prachtige sterrenhemel in de kraakheldere nacht. In het zuiden, net boven de horizon, fonkelen Orion en Sirius om het hardst. Vooral op het plein achter de Molshoop zijn ’s nachts de sterren prachtig te bekijken. En in het volle maanlicht na de kortste dag van het jaar, lijkt de sneeuw te fonkelen, alsof het ons iets zeggen wil: geniet van alle seizoenen en wees zuinig op de aarde…

Ook de ijsbaan is open, wat wil je nog meer met twee weken vrij. De eerste vrije dagen ook nog prachtig weer met een zonnetje erbij. En dan een ijsbaan in eigen dorp met beter ijs dan in een naburig dorp hoorde ik iemand fluisteren. Goed gedaan! De ijsmeester houdt het ijs en het jonge grut in de gaten.

Uiteindelijk zet toch de dooi in, wat gladheid en glibberpartijen veroorzaakt. Eindigt het jaar in mist en nevelen, nieuwjaarsdag begroet ons met een waterig zonnetje en mondt uit in een prachtige dag.

De kerstvakantie eindigt zoals deze begonnen was: een fonkelende sterrenhemel, met de planeet jupiter in het noordwesten, en een fijn, knisperend laagje sneeuw. In het ochtendlicht is de planeet Venus te zien als een heldere ‘ochtendster’ aan de zuidoostelijke hemel.

 

 

Inmiddels is het buiten wat druilerig geworden. De winter is, voor het gevoel, even voorbij.

Hoog tijd om met de dorpsgenoten het nieuwe jaar ook nog eens gezellig in te luiden. Dat kon op zaterdag 15 januari in de Dörpsstee, georganiseerd door Fortuna en Dorpsbelangen. Zeker negentig dorpelingen waren aanwezig. Een loterij, muziek, de bar door de jeugd bemand; kortom: reuze gezellig en zeker voor herhaling vatbaar. Voor een ieder alsnog de beste wensen en maak er wat moois van in 2011!

 

2009-2010

Betoverend: het maagdelijk wit van de verse sneeuw knerpend onder je voeten.

Lichtjes in de vensterbanken, in elk huis een andere boom, stalletjes, zelfgemaakte kerstversieringen voor de ramen. Een sprookjesachtig aanblik in de schemering van de winterdag. De kerstvakantie kon niet beter beginnen.

De volgende dag een leeg schoolplein: sneeuwvrij! Vaders en moeders met sleetjes, kinderen met rode wangen, allen stampvoetend om warm te blijven. Toegedekte auto’s, chaos op de weg en dus lekker lopend op de weg je boodschappen doen. Mijn winterwandeling vervolgend: langs de herten. Ze zien er nu op hun mooist uit, met hun dikke, grijsbruine wintervacht. Een bol kopje, grote zwarte ogen en geweitjes van fluweel. Vervolgens de eenden kwakend in hun wak, nog onvast op hun poten op het glibberige ijs. Roodborstjes en koolmeesjes bungelend aan een vetbol. Allen verrast door de plotselinge sneeuw, maar goed verzorgd door de dorpsbewoners.

Vanaf het fietspad: een tijdloos vergezicht. Het dorp Noordhorn in mysterieus roze licht van de ondergaande zon met in de verte de silhouetten van de fraaie molen en kerktoren.

Genieten zit in de kleine dingen

Meer foto's in het album http://picasaweb.google.nl/Dorpsbelangennoordhorn/2009WinterNoordhorn#